Fredag d. 4. oktober var klassen på rundvisning ved Vandværket Rørmosen og selvfølgelig en tur i Nykøbing Sj. vandtårn.
Forsyningens driftsmedarbejdere, Kim og Arne, startede med at vise børnene en boringsbrønd, hvor råvandet pumpes op af jorden. Herefter inviterede de klassen indenfor i Rørmosen Vandværk. Inde i vandværket kan man se hvordan vandet behandles, inden det sendes ud til forbrugerne. Der blæses luft i vandet for at fjerne methan og svovlbrinte, bagefter filtreres vandet i store bassiner med naturfiltre af sten og sand.
Råvandet der pumpes op i dag, er typisk faldet som regn for mellem 50 og 200 år siden.
På vandværkets computersystem kunne klassen se, hvordan vandforbruget ændrer sig på forskellige tidspunkter af døgnet. Om natten er forbruget naturligvis mindst.
Efter besøget på vandværket, cyklede klassen videre til vandtårnet. Her klarede alle børnene de 49 trin og den lodrette stige til toppen af tårnet. Vandtårnet er bygget i 1913 og kan indeholde 80 m3 vand.
Tårnet er stadig i brug, det sørger for tryk på vandet til de højtliggende huse i området. Rundt om tårnet er der en jordvold. Den gemmer på vandtanke med en samlet kapacitet på 1600 m3.
Til slut fik hver af børnene en tom vandflaske med vandtårnet som motiv. Det var et hit selv at fylde flaskerne med vand fra vandtårnet.
Der sidder en vandhane på siden af tårnet.
Indgangen til vandtårnet, hvor pumperne sidder-
Toppen af tårnet i blæsevejr, men en flot udsigt!
Ved Rørmosen vandværk kunne klassen se ned i en boringsbrønd
Jord og græs fra skoene må ikke komme ind i vandværket. Vand er levnedsmiddel og der er strenge krav til hygiejnen i et vandværk. Bag ruderne er bassinerne med råvand.
Vandværket styres ved hjælp af et SRO system (styring, regulering, overvågning)
Der er en kort cykeltur imellem Rørmosen Vandværk og Vandtårnet.