Lækagesøgning i Nordstrandsområdet mandag-tirsdag uge 13

Mandag den 24. og tirsdag den 25. marts søger vi efter lækager fra vores vandledninger i Nordstrandsområdet i Nykøbing. Vi arbejder i tidsrummet kl. 08:00-15:00 begge dage. I den forbindelse lukker vi på skift for vandet på udvalgte veje, og du kan derfor kortvarigt opleve, at du ikke har vand. ...

Ventetid på henvendelser om fjernvarme

Vi oplever i øjeblikket en del skriftlige henvendelser om fjernvarme og har derfor længere svartid end normalt. Vi svarer, så hurtigt vi kan.

Fjernvarmeprisen 1. juni 2025

Her kan du læse om fjernvarmeprisen, der træder i kraft pr. 1. juni 2025.

Velkommen til vores side med spørgsmål og svar om den nye varmepris. Her kan du finde information om prisstigningen, hvordan den eventuelt kan påvirke dig, og hvordan du kan beregne din nye varmepris. Vi har samlet de mest almindelige spørgsmål, så du hurtigt kan få svar. Har du yderligere spørgsmål, er du altid velkommen til at kontakte os.

Prisen på fjernvarme pr. 1. juni 2025

Du kan se takstbladet for fjernvarmeprisen pr. 1. juni 2025 her.

Se hvordan du beregner din nye varmepris her.

Spørgsmål og svar om fjernvarmeprisen

Prisen på fjernvarme

Hvorfor stiger prisen så meget, og hvad er årsagen til prisstigningen?

Prisen stiger på grund af:

  • De tidligere lave priser på fjernvarmen – vi har haft lave takster siden 2020.
  • Omkostningerne til fjernvarmeudrulning har været for høje sammenlignet med de mulige indtægter, f.eks. fjernvarmeprojektet i det sydlige Odsherred.

Den nye pris gælder fra den 1. juni 2025.

Nuværende varmepris
Her kan du se den nuværende pris for fjernvarme, som består af:

Årligt abonnement: 975 kr.
Effektbidrag pr. m²: 28 kr.
Variabelt forbrug: 0,60 kr./kWh
Årlig leje af unit: 750 kr.

Ny varmepris
Her kan du se den kommende pris for alle tilsluttede kunder, som består af:

Årligt abonnement: 2.250 kr.
Effektbidrag pr. m²: 70 kr.
Variabelt forbrug: 0,81 kr./kWh
Årlig leje af unit: 2.500 kr.

Alle ovenstående priser er inklusive moms.

I forbindelse med den nye pris udgår den tidligere rabatordning.

For en standardbolig på 130 m² med lejeunit med et årsforbrug på 18,1 MWh betyder stigningen, at den årlige varmeudgift stiger med 68% fra 15.475 kr. til 26.011 kr. Det svarer til en månedlig merudgift på 878 kr.

Unitlejen stiger til 2.500 kr. per år. Det betyder, at en standardbolig med lejeunit vil opleve en stigning på 76%.

Se takstblad for 2025 her.

Priser i nord og syd

Gælder prisstigningen for alle kunder?

Ja, alle kunder omfattes af de nye priser. Fjernvarmeprisen stiger for alle forsyningens varmekunder.

Odsherred Forsyning er et selskab med ens pris for alle kunder. Det er en del af DNA’et i en kollektiv forsyning. Der gælder også de samme prislofter for alle.

Der er ikke kun investeret i det sydlige Odsherred, da forsyningen løbende renoverer og udvider fjernvarmenet og tilslutter nye kunder overalt, f.eks. som vi har gjort det i Vig for et par år siden.

Derudover er der samtidig også investeret i den nordlige del af Odsherred, herunder konvertering af varmeværk i Højby fra gas til varmepumper, nyt værk og fjernvarmenet i Rørvig og en række ny-tilslutninger – også i den nordlige del af Odsherred.

Der vil også i fremtiden være behov for investeringer i nord som følge af gamle ledninger og anlæg.

Prisens størrelse

Hvorfor er prisen sat, som den er?

Odsherred Varme er under rekonstruktion fordi selskabet er ude af stand til at servicere sin fulde gæld. Det betyder, at en del af gælden aldrig bliver betalt. Som et ansvarligt selskab er det målet at betale så stor en del af gælden, som det er muligt. Samtidig er det også vigtigt at kunderne ikke betaler en urimelig pris.

Bestyrelsen har fastsat fjernvarmeprisen ud fra en grundig analyse og med skelen til den vejledning som der ligger i forbrugerprisloftet, som Energistyrelsen udmeldte i januar i år.

Forbrugerprisloftet er indført for at styrke gennemsigtigheden og øge forbrugerbeskyttelsen på fjernvarmeområdet. Prisloftet giver forbrugerne en indikation af, om deres varmeforsyningsvirksomhed har høje priser sammenlignet med omkostningerne til en individuel luft til vand-varmepumpe.

Bestyrelsen har valgt at lægge prisen lige under prisloftet. Bestyrelsen har samtidig vurderet, at en lavere pris ikke ville balancere hensynet til selskabets kreditorer.

Prisen er derfor en afbalancering af hensynet til kunder og kreditorer og samtidig med målet om at få genskabt et robust økonomisk bæredygtigt selskab fremadrettet.

Prisstigningen er besluttet af en enig bestyrelse, og rekonstruktørerne har samtykket heri på baggrund af en indstilling fra bestyrelsen.

Fremtidige prisændringer afhænger af økonomiske og driftsmæssige forhold.

Vores mål er om muligt igen at kunne reducere fjernvarmeprisen. Men det er en proces, der kommer til at tage lang tid.

Vi arbejder løbende målrettet på at optimere den samlede økonomi gennem forbedret drift, administration og anlæg.

Den tidligere bestyrelse låste prisen

Den tidligere bestyrelse låste varmeprisen til og med 2025. Hvordan kan prisen så stige nu?

Det er en beklagelig situation, men der er sket meget, siden det løfte blev givet.

Selskabet har kørt med underskud i 2024, og det er simpelthen nødvendigt at lade prisen stige for at dække de nødvendige udgifter i selskabet.

Annulleringer, opsigelser og udtrædelsesgodtgørelse

Kan jeg opsige min fjernvarme?

Ja, hvis du aftager varme, men der skal betales en udtrædelsesgodtgørelse, som bl.a. beregnes på baggrund af ejendommens areal.

Du kan læse mere om vilkår og udtrædelsesgodtgørelse længere nede på denne side.

Du er velkommen til at skrive en mail til os, hvis du vil opsige din fjernvarmeaftale.

Skriv en mail til info@odsherredforsyning.dk eller skriv et brev til Odsherred Forsyning, Hovedgaden 39, 4571 Grevinge.
Husk at skrive dit navn og den adresse, hvor du aftager fjernvarme.

Hvis du har bolig i Fårevejle Stationsby, er det muligt mod betaling af udtrædelsesgodtgørelse.

De øvrige steder vil udtrædelsesvilkår først blive afklaret, når rekonstruktionen er afsluttet.

Det har tidligere været meldt ud, at man kunne udtræde gratis af fjernvarmen, hvis man endnu ikke var tilsluttet. Under rekonstruktionsbehandlingen er dette imidlertid blevet juridisk revurderet.

Hvis man fremover ønsker at udtræde, kan dette kun ske mod betaling af udtrædelsesgodtgørelse. Det gælder både tilsluttede og endnu ikke-tilsluttede kunder.

Udtrædelsesgodtgørelsen er lovbestemt og skal dække de omkostninger, der har været forbundet med etablering og tilslutning for den enkelte kunde – samt en andel af de fælles anlæg.

De investeringer, der er foretaget, er sket på baggrund af en forventning om et givent kundegrundlag. Hvis nogle kunder fik lov til at udtræde gratis, ville den resterende omkostning komme til at påhvile de tilbageværende kunder. Varmeforsyningsloven opererer med et rimelighedsprincip, som forhindrer dette.

NB! Denne ændring gælder dog ikke for de kunder, som allerede har fået bekræftet på mail fra Odsherred Forsyning, at de er udtrådt, eller som har bedt om udtrædelse og fået mulighed for at afvente en endelig afklaring af prisen.

De kunder, som allerede har fået bekræftet, at de er udtrådt, er stadig udtrådt og skal ikke betale noget for at komme ud.

De enkelte kunder, der har bedt om udtrædelse og fået mulighed for at afvente en endelig afklaring af prisen, har også mulighed for at udtræde uden at skulle betale for det.

Når en ejer ønsker at udtræde af varmeforsyningen, skal ejeren betale følgende ved udtrædelsen:

  • Skyldige beløb i henhold til årsopgørelsen.
  • Eventuelt skyldige bidrag.
  • Omkostninger ved eventuel fjernelse af ledninger på ejendommen.
  • En udtrædelsesgodtgørelse, hvis kapaciteten ikke kan overdrages til nye kunder.

Udtrædelsesvilkårene er beskrevet i Almindelige bestemmelser for fjernvarmelevering. Bestemmelserne udgør en del af det samlede aftalegrundlag mellem forbrugere og fjernvarmeværket. Du kan se bestemmelserne her: www.odsherredforsyning.dk/regulativer

Udtrædelsesgodtgørelse er jf. Varmeforsyningsloven et beløb, kunden betaler ved udtrædelse for at dække de omkostninger og forpligtelser, som selskabet har måtte afholde og påtage sig for at koble den enkelte kunde på fjernvarmenettet. Dette sikrer, at de tilbageværende kunder ikke pålægges ekstra omkostninger.

Da både tilsluttede og ikke-tilsluttede kunder har nødvendiggjort, at selskabet har afholdt omkostninger og optaget f.eks. lån, skal begge kundetyper betale udtrædelsesgodtgørelse for at sikre, at disse omkostninger ikke alene påhviler de tilbageværende fjernvarmekunder. Når Odsherred Varme opkræver udtrædelsesgodtgørelse fra kunder, der endnu ikke er tilsluttet varmen, skyldes det altså, at der allerede er afholdt omkostninger i forbindelse med kundens tilslutning.

Størrelsen af udtrædelsesgodtgørelsen bliver beregnet ud fra varmeforsyningens seneste regnskab og den aktuelle kundes husstørrelse.

Udtrædelsesgodtgørelsen beregnes på baggrund af varmeforsyningens samlede anlægsudgifter med fradrag af afskrivninger i henhold til varmeforsyningens seneste regnskab og det samlede areal for tilsluttede ejendomme.

Baseret på 2024-regnskabet* er udtrædelsesgodtgørelsen p.t. 1.632,50 kr. pr. m². inkl. moms.

Den enkelte kundes udtrædelsesgodtgørelse beregnes ved at gange ejendommens areal med satsen pr. m2.

For en standardbolig på 130 m² udgør udtrædelsesgodtgørelsen: 130 m² × 1.632,50 kr. pr. m² = 212.225 kr. inkl. moms.

* Den aktuelle rekonstruktionsbehandling af Odsherred Varme A/S giver usikkerhed i forhold til regnskabsaflæggelsen 2024. På den baggrund er grundlaget for beregning af udtrædelsesgodtgørelsen ikke endeligt opgjort. Det oplyste beregningsgrundlag er således foreløbigt og med forbehold for senere ændringer.

Vi kender ikke udtrædelsesvilkårene for de ikke-tilsluttede kunder i Vallekilde, Hørve, Fårevejle Kirkeby og Asnæs, før rekonstruktionen er gennemført.

 

Betaling og privatøkonomi

Kan jeg få varmetillæg?

Nogle kunder kan søge varmetillæg, fx folkepensionister eller førtidspensionister fra før 2003. Se mere på www.borger.dk

Prisstigningen træder i kraft per 1. juni 2025. Stigningen bliver indfaset af et par omgange, idet din 2. aconto-regning bliver en afregning med både gammel og ny pris. Fra 3. aconto-regning bliver der udelukkende afregnet ud fra den nye pris.

Kontakt kundeservice for mere information.

Hvis du vil klage, skal du sende en mail til Odsherred Forsyning. Det gør du på: info@odsherredforsyning.dk

Betaling af effektbidrag og abonnement afhænger ikke af mængden af aftaget fjernvarme og skal således betales så længe man er fjernvarmekunde, uanset aftag. Logikken er, at effektbidrag og abonnement går til dækning af investeringerne i fjernvarme, mens ”variabelt forbrug” anvendes til dækning af den daglige drift.

For at undgå at betale disse bidrag skal der i stedet betales udtrædelsesgodtgørelse.

Dette gælder dog ikke de steder, hvor der er tinglyst forblivelsespligt. Tjek eventuelt www.tinglysning.dk

Units

Kan man købe sin unit?

Du kan som varmekunde fremadrettet vælge selv at købe unit og installation hos en VVS’er – i så fald skal du ikke betale unitleje.

Det er kun ikke-tilsluttede og nye kunder, der får tilbud om at købe deres egen unit.

Vi sender information om det, når vi kender planerne for arbejde med installationerne.

En ny lovgivning kræver, at varmeforsyninger holder omkostninger til units adskilt fra de øvrige anlægs- og driftsomkostninger. Omkostningerne kan derfor ikke indgå i de almindelige varmepriser. Lejeprisen dækker derfor fremover alle omkostninger, der er forbundet med installation, service og drift af unit.

Leje af unit stiger fra 750 kr. til 2.500 kr. om året. Prisen er inkl. moms.

Tilslutningsbidrag

Hvad koster det efter 1. juni 2025 at blive tilsluttet?

Odsherred Forsyning hæver tilslutningsbidraget for alle nye tilslutninger fra de tidligere 5.000 kr. til 50.000-65.000 kr. inkl. moms, alt efter boligens størrelse.

Tilslutningsbidrag for husstande på 0-100 m2, hvor stikket er højst 20 meter, er på 50.000 kr.

For husstande, der er større end 100 m2, og hvor stikket er højst 20 meter, er tilslutningsbidraget 65.000 kr.

Hvis stikket er længere end 20 meter, koster det 1.500 kr. pr. meter over de 20 meter.

Alle priser er inklusive moms.

Beløbet svarer nu til anbefalingerne fra Dansk Fjernvarme og vil i højere grad afspejle omkostningerne.

Etablering af fjernvarme i det sydlige Odsherred

Hvad kommer der til at ske med etableringen af fjernvarme i byerne i det sydlige Odsherred?

Planen er, at der bliver etableret fjernvarme i det resterende af Fårevejle Stationsby, det vil sige området vest for jernbanen. Vi forventer, at vi begynder at installere units i løbet af 2. halvår i 2025. Vi informerer nærmere, når vi kender de præcise planer.

Vi kender desværre endnu ikke planerne for Asnæs, Fårevejle Kirkeby, Vallekilde og Hørve. Det gør vi først, når rekonstruktionen forventeligt er gennemført i skifteretten i maj 2025.

Fjernvarme i fremtiden

Er fjernvarme stadig en konkurrencedygtig løsning?

Fjernvarmepriserne er fastsat lige under forbrugerprisloftet. Prisloftet er fastsat af Energistyrelsen.

Der er stadig fordele ved at vælge fjernvarmen til, idet fjernvarme er en praktisk og fleksibel opvarmningsløsning. Ansvaret for drift og vedligeholdelse ligger hos forsyningsselskabet, hvilket gør det nemmere for kunderne.

Odsherred Forsyning producerer varme ved hjælp af både flis og el og bruger en kombination af energikilder i varmeproduktionen. Denne sammensætning gør fjernvarmen mere stabil, da vi er mindre påvirkede af udsving i el- og gaspriser under f.eks. en energikrise. Derudover er fjernvarme en mere miljøvenlig løsning end mange individuelle varmekilder, og den kræver hverken plads på din grund eller medfører støjgener. Samlet set er fjernvarme en driftssikker, bæredygtig og fremtidssikret varmeløsning.

Forsyningens hus i Vig

Hvorfor bygger forsyningen et nyt hus i Vig, når de skylder mange penge væk?

Forsyningen konstaterede i foråret 2024, at der var alvorlige økonomiske udfordringer i varmeselskabet. Set i det lys ville man måske have taget et andet valg.

Men det nye hus i Vig bygges først og fremmest for at tilgodese behov i spildevands- og tømningsselskaberne. Det handler først og fremmest om at samle køretøjer, lager, værksted, kontorer og omklædningsfaciliteter på én fælles adresse.

Ved en gennemgang af projektets økonomi i april 2024 blev det tydeligt, at det ville påføre selskabet et unødigt stort tab at stoppe byggeriet frem for at gennemføre det, og derfor fortsætter arbejdet. Varmeselskabets andel af byggeriet er i denne sammenhæng en mindre andel af det samlede byggeri.

Scroll to Top