Ingen driftsinfo beskeder i øjeblikket.

Mindre kalk på fliserne

Fra denne uge bliver rengøringen lidt lettere, og husholdningsapparater skånes hos drikkevandsforbrugerne i Nykøbing Sj. og Egebjerg. 

Odsherred Forsyning har netop sat to nye CO2-anlæg i drift på vandværkerne i de to byer, så nu binder kalken fra drikkevandet sig ikke længere til hjemmets overflader i samme omfang som tidligere. Og begejstringen er til at få øje på hos Forsyningens bestyrelsesformand, Allan Andersen:

– Det har været mit mål og ambition, lige siden jeg blev bestyrelsesformand, at vi skulle gøre noget ved kalkproblematikken fra drikkevandet. Mange mennesker har spurgt mig om dette, og jeg er bare så glad for, at vi nu har fundet og installeret en god, og ovenikøbet billig løsning, på vandværkerne, siger han.

Og selvom forbrugerne nu kan spare lidt på rengøringsmidler og levetiden på nogle husholdningsapparater forlænges, så følger der ingen prisstigning med på drikkevandet, forsikrer formanden.

Reducerer kalkudfældning
De såkaldte CO2-anlæg fungerer som et alternativ til traditionel blødgøring af drikkevand og er en mindre indgribende løsning – både at installere og drifte, oplyser direktør i Odsherred Forsyning, Fanny Villadsen.

– Ved traditionel blødgøring fjernes kalken decideret fra vandet, men det er ikke tilfældet her. Det er en positiv nyhed, for vores kroppe har brug for kalk, og samtidig bibeholder vi vandets gode smag.
Ved at tilføre en ganske lille smule CO2 til vandet kan man reducere udfældningen af kalk. Så selvom kalken stadig er i vandet, krystalliserer den ikke længere på samme måde.

– For almindeligt drikkevand på ca. 10 grader reduceres kalkudfældningen med ca. 90%, og for varmt brugsvand på ca. 50 grader reduceres den med ca. 35%. Så der burde absolut være en mærkbar forskel ude hos forbrugerne. Samtidig forlænger det levetiden på vores vandledninger, så det er bare win-win, afslutter direktøren.

Scroll to Top
Cookie-samtykke med Real Cookie Banner