Ingen driftsinfo beskeder i øjeblikket.

Drop sprøjtegift i haven

Sådan lyder budskabet i Odsherred Forsynings nye kampagne “Sprøjtefri Sommer”. Kampagnen har til formål at give miljøvenlige alternativer til brug af sprøjtegift i havearbejdet.

Som en del af kampagnen, kan man i starten af juni måned få en dekorativ blomsterplakat eller postkort med hjem fra flere brugsforeninger og planteskoler. Udover de smukke illustrationer af havens blomster, fremgår også en række gode råd til at få en flot og giftfri have.  

På Odsherred Forsynings Facebookside kan man løbende finde videoer med tips og tricks til at holde haven sund og flot, bl.a. med inspiration fra naturvejleder Jørgen Stoltz og fra lokale borgere i Odsherred.

Fandt spor af pesticider i drikkevandsboringer 

Kampagnen er sat i gang, fordi Odsherred Forsyning sidste år fandt spor af pesticider i flere drikkevandsboringer. Pesticidet DMS, blandt andet kendt fra dyrkning af prydplanter, frugt og bær, var trængt ind via en utæthed i boringsrøret i de øvre jordlag, men heldigvis havde forureningen endnu ikke nået grundvandsmagasinet i 80 meters dybde, og analyser viste, at niveauet ikke var kritisk.

Alligevel er det et fund som Forsyningens direktør, Fanny Villadsen, tager meget alvorligt. 

– Vi sørger for rent drikkevand til tusindvis af kunder, og derfor er det en mærkesag for os, at få så mange som muligt til at stoppe med at bruge sprøjtegift i deres private have, så vi også i fremtiden kan levere sundt og rent vand fra vores vandværker, fortæller hun. 

Stoffet DMS blev i øvrigt forbudt for mere end ti år siden, men vandet i de dybe grundvandsmagasiner kan sagtens være 100 til 200 år gammelt, og dengang brugte man ikke sprøjtegift, tilføjer hun.

I samarbejde med Syddansk Universitet 

Odsherred Forsyning udbød problemstillingen til årets Case Camp på Syddansk Universitet i Slagelse, og lod dermed entusiastiske studerende komme med deres bedste forslag til en kampagne. For studiegruppen, der vandt førstepræmien, har det betydet en uvurderlig chance for at få praktisk erfaring. De fik nemlig tilbud fra Forsyningen om, at føre deres kampagneforslag ud i livet, og det er denne kampagne, der nu udkommer i form af plakater, postkort, artikler, og videoer.

Du finder bl.a. plakater og postkort her (så længe lager haves)
Spar – Rørvig

Vig Planteskole – Vig

SuperBrugsen – Vig

Fakta Nykøbing Sj.

SuperBrugsen – Asnæs

SuperBrugsen – Højby

Carlshøjs Gartneri – Højby
Odsherred Garden – Nørre Asmindrup
Lammefjordsgaarden blomster – Hørve
Audebo Havecenter – Audebo

Plakat om Sprøjtefri Sommer
Her ses plakaten med de gode råd fra Odsherred Forsyning
Sprøjtefri Sommer kampagnevindere
Fra venstre ses direktør Fanny Villadsen sammen med projektgruppen

Scroll to Top