Ingen driftsinfo beskeder i øjeblikket.

Nyt miljøvenligt slamanlæg på vej til Odsherred

Bestyrelsen i Odsherred Forsyning A/S har netop besluttet at investere i en helt ny teknologi til slambehandling, der skal standse den traditionelle udbringning af spildevandsslam på landbrugsjord. Slammet kan nemlig indeholde miljøskadelige stoffer i form af mikroplast, medicinrester og tungmetaller.

Normalt fragter lastbiler resterne fra spildevandsproduktionen ud som gødning på de danske marker. Men det seneste år har Odsherred Forsyning presset så meget slam ind i laden på renseanlægget i Fårevejle, at porten ikke længere kan lukkes. Det ville koste over en million kroner at få tømt slamladen for den miljøskadelige blanding, hvis den skulle ud på landbrugsjord.

I stedet har Forsyningen, gennem længere tid, haft kig på en ny teknologi fra den danske start-up virksomhed AquaGreen, som renser spildevandsslammet for miljøskadelige stoffer, men samtidig bevarer de værdifulde ressourcer som f.eks. fosfor og kalium. Slutproduktet kaldes biokoks eller på engelsk: Biochar.

Nu er beslutningen om at bygge det banebrydende anlæg endelig truffet.

”Jeg er lykkelig for, at vores bestyrelse har sagt ja til vores ambition om at bygge verdens første fuldskalaanlæg, som forvandler spildevandsslam til næringsrig biokoks,” siger direktør i Odsherred Forsyning Fanny Villadsen.

Drivkraften for beslutningen var ærgrelsen ved at bruge forsyningskundernes penge på dyr og miljøskadelig bortskaffelse af spildevandsslammet.

”Jeg fik ondt i maven over at betale halvanden million kroner årligt for at komme af med slammet, når der er risiko for, at det forurener miljøet,” siger Fanny Villadsen.

Miljøgevinster er i fokus

En række lande som Holland, Tyskland og Schweiz har allerede forbudt udkørsel af spildevandsslam på landbrugsjord. Men i Danmark er det stadig tilladt. Og det ærgrer projektchef i Odsherred Forsyning Jesper Schmidt.

”Ambitionen om at fjerne forureningen fra spildevandsslam har forfulgt mig siden 2003. Nu ser det endelig ud til at lykkes,” siger han.

Målet er, at det nye anlæg kan drives for samme pris som den eksisterende indsats. Og hvis forsyningsselskabet kan tjene penge på salg af biokoks og overskudsvarme fra produktionen, er det ekstra godt for businesscasen.

”Det vigtigste er, at Odsherred Forsyning er med til at skubbe den danske spildevandsbranche i en mere miljøvenlig retning. Blandt andet ved at turde afprøve ny teknologi,” siger bestyrelsesformand Allan Andersen.

Fanny og Jesper ved slamlade på Fårevejle Renseanlæg
Direktør Fanny Villadsen og projektchef Jesper Schmidt ved slamlageret ved rensningsanlægget i Fårevejle.

Scroll to Top
Cookie-samtykke med Real Cookie Banner