Vi skyller vandledninger i Nykøbing i uge 18

Odsherred Forsyning skyller vandledninger i Nykøbing i uge 18. Mandag og tirsdag skyller vi ledningerne i sommerhusområderne, om onsdagen skyller vi ledninger i Nykøbing by og torsdag skyller vi ledninger i området ved havnen i Nykøbing samt Anneberg. I forbindelse med arbejdet kan der kortvarigt forekomme urenheder i vandet. Rent ...

Åbent hus i Havnebyen

Der var både fremvisning og guidet tur samt pølser og Cocio til de beboere fra Havnebyen på Sjællands Odde, der var mødt op for at besigtige det nye renseanlæg ved vores åbent hus-arrangement torsdag den 28. juni.

Dagen bød først på velkomsttale ved forsyningens bestyrelsesformand Mathias Hansen, der fortalte om anlægsprocessen, og de udfordringer der har været i arbejdet med at skabe et topmoderne renseanlæg. Mathias Hansen ønskede beboerne og Havnebyen tillykke med, at de nu har fået et tidssvarende renseanlæg, der sørger for en miljørigtig håndtering af spildevandet.

Fremvisninger
Torben Hjulskov, senior projektleder fra Odsherred Forsyning fortalte herefter sammen med Peter Sloth, administrerende direktør og projektingeniør Thomas Mau fra BioKube A/S, de fremmødte gæster om det nye renseanlæg og overløbsbygværket på havnen. Interessen og spørgelysten var stor.

Tidssvarende anlæg
Der er tale om et minirenseanlæg, der renser spildevandet med en teknologi, der hedder biofilm. Teknologien er baseret på en biologisk rensning, hvor vandet ledes igennem en række kassetter med særlige bakterier, der omsætter næringsstofferne i spildevandet. Det nye anlæg er delvist gravet ned og lukket med dæksler, og derfor syner og lugter det ikke væsentligt.
Det er BioKube A/S der har opført anlægget for Odsherred Forsyning.

Baggrunden og processen
Baggrunden for det nye renseanlæg er, at den ringe spildevandsrensning har været diskuteret i en årrække, og i 2015 byggede man en såkaldt mikro-si på nede ved havnen. Mikro-sien var inde i den store sorte kasse/container, som nu også er fjernet fra havnemiljøet – og sien skulle fange de værste gebisser, tandbørster mv., inden det nåede ud i havet.

I 2020 slog forsyningen for alvor i gang, og afsatte en stor sum penge til et helt nyt renseanlæg, der skulle flyttes væk fra havnen. I efteråret samme år kom der for alvor skred i projektet.

Det skulle dog vise sig, at anlægsprocessen blev længere end forventet – forholdene i undergrunden (silt og mange, store sten) gjorde, at det var langt sværere at anlægge bassinledningen ned på Vestre Havnevej.

Få overløb
Konsekvensen af det nye anlæg er, at vi renser vand på en miljørigtig måde, der lever op til alle lovkrav og standarder.
Med det gamle renseanlæg oplevede vi overløb stort set ved hvert regnskyl, og der var udløb i vandkanten. Med det nye renseanlæg vil der teoretisk være overløb 6-7 gange om året, og nu er udløbet placeret 55 meter fra kysten ude i vandet.

Andre fakta
• Projektet har samlet kostet: 35 mio. kr.
• Der er nedgravet 1700 meter ny kloakledning i selve projektet og 200 meter inde på grunden med renseanlægget – så der er altså brugt næsten 2 km kloakledning.
• 100 meter af bassinledningerne er så store i omfang, at der kan stå en mand oprejst i røret.
• Anlægget renser vand fra cirka 650 personer.

Tak til beboerne
Odsherred Forsyning havde kørt pølsevognen i stilling i dag ved det nye renseanlæg i Havnebyen for at fejre det nye anlæg og for at sige tusind tak til alle indbyggere i Havnebyen, der har taget så pænt og tålmodigt imod forsyningens personale, vores entreprenører og deres gravemaskiner de sidste par år.

Scroll to Top
Cookie-samtykke med Real Cookie Banner