Ingen driftsinfo beskeder i øjeblikket.

Vand i kælderen er træls og dyrt

Hvert år modtager Odsherred Forsyning henvendelser fra boligejere, der har fået vand i kælderen. En prop i kloakken eller ekstremt regnvejr og stormflod kan gøre stor skade. 

 Som boligejer har du selv ansvar for at sikre dit kælderafløb. Det er også en rigtig god idé at kontrollere dækningen på din husforsikring.

– Vi har desværre oplevet sager hvor kundens forsikring ikke dækkede, fordi den husforsikring de havde købt ikke omfattede spildevand i kælderen. Oplyser administrationschef i Odsherred Forsyning, Fanny Villadsen.

Hvorfor kommer der vand i kælderen?

Når det regner kraftigt kan kloaksystemet blive overbelastet. Hvis kloakledningerne er fyldt op vil vandet stuve op andre steder, f.eks. i en kælder. Det samme kan ske, hvis der opstår en prop i kloakken så spildevandet ikke kan komme væk.

Hvis vandet i kælderen er klart og rent, er det muligvis grundvand eller regnvand, der er sivet ind gennem væggen eller gulvet. Det kan også skyldes utætte vandrør, en fyldt nedløbsbrønd eller et skrånende terræn ind mod huset.

Hvem har ansvaret?

Odsherred Forsyning står for drift og vedligehold af kloaksystemet, og det er Forsyningens ansvar at alle ejendomme kan aflede spildevand fra stueplan. Som boligejer har man selv ansvar for at sikre sin kælder og eventuelle afløb, så vandet fra kloakken ikke kan stuve op. Det hænder at der opstår propper i kloakken, særligt hvis folk skyller bleer, vatpinde, tamponer mv. ud i toilettet. Hvis proppen sidder i hovedledningen, sørger Forsyningens driftsvagt for at spule den væk hurtigst muligt, men inden da, kan vandet være trængt ind i en kælder.

Kontakt forsikringsselskabet
Forsyningen erstatter ikke skader der er opstået som følge af en stoppet kloak. Hvis du får vand i kælderen, uanset årsag, skal du først og fremmest kontakte dit forsikringsselskab. Selskabet kan bl.a. vejlede om mulighederne for at få rengjort kælderen og erstattet skadet indbo. Det er en god idé, at tage billeder af kælderen og dine ting, inden du smider noget ud. Vær opmærksom på, at kælderdækning skal tilkøbes på mange husforsikringer.

Kloakmestre kan hjælpe

Afløbet i kælderen kan f.eks. sikres ved at installere en pumpe eller et højvandslukke, så vandet ikke kan komme op igennem afløbet. Få en autoriseret kloakmester til at gennemgå kloaksystemet på din grund, for at få vejledning om hvordan du bedst muligt sikrer dig imod vand i kælderen.

Scroll to Top
Cookie-samtykke med Real Cookie Banner